Case Keuruun kaupunki

Kassajärjestelmä säästää työpäiviä

Ruokailumerkintöjen rastilistat jäivät Keuruulla historiaan, kun ruokailupisteissä otettiin käyttöön CPU:n kassajärjestelmä. Ylimääräinen listojen, lappujen ja laskujen pyörityksen loppuminen säästää kuukaudessa monen työpäivän verran.

Keuruun kaupungin ruoka- ja siivouspalvelujen palvelupäällikkö Ulla Luoma tuskaantui vuosi sitten lopullisesti lounaslistojen rastirumbaan. Parinsadan päivittäisen ruokailijan rukseja nimikirjoituksineen oli setvitty joka kuukausi jälkikäteen. Laskutuksessa ja palkanlaskennassa uhrattiin paljon aikaa sen selvittämiseen, kuka on käynyt missäkin syömässä ja paljonko kultakin pitää veloittaa palkasta tai laskulla jälkikäteen.

-    Turha jälkikäteistyö kasaantui joka kuun vaihteessa kymmenien ihmisten pöydälle. CPU:n kassajärjestelmän myötä meillä säästyy kuukausittain useampi työpäivä rastien tulkinnassa ja myös palkanlaskennassa ja laskutuksessa. Nyt ulkoisen laskutuksen määrä on kassajärjestelmän myötä romahtanut. Käytännössä yksi kassahenkilö hoitaa päivittäin sen, mihin ennen tarvittiin monen henkilön työpanos, Ulla Luoma iloitsee.

Nälkä kasvoi syödessä

Keuruulla kassapisteitä on kaikkiaan parikymmentä. Kaupungintalon yhteispalvelupisteen lisäksi ruokapalveluilla on neljä fyysistä kassapistettä ja kuusi itsepalvelupistettä. Navikan työ- ja toimintakeskuksessa sekä Navikan kioskissa on niin ikään kassapisteet; toimintakeskuksessa myydään Navikassa valmistettuja tuotteita ja kioskissa monenlaisia kioskituotteita. 

Kassapisteiden määrä tuplaantui viime vuonna. Kassapisteet tulivat myös ympäristö- ja terveydenhuoltoon, eli käytännössä Keuruun lähikuntiin organisoimiin eläinlääkäripalveluihin. 

-    Lounaslistojen ongelmanratkaisu antoi alkusysäyksen paljon laajemmalle uudistukselle. Osana kassajärjestelmän laajennusta olemme onnistuneet nivomaan monia toiminnallisuuksia yhteen, Keuruun kaupungin systeemisuunnittelija Markku Majaniemi kertoo.

Toiminnallisuuksien sortimentti onkin Keuruulla nyt edelläkävijämäisen laaja. Keuruu otti käyttöön kolmen sirun monitoimikortin. Korttiin voi ladata rahaa, ruokailu maksetaan korttia vilauttamalla. Niin ikään kulunvalvonta, työajanseuranta, tietokoneelle kirjautuminen ja myös rakennustyömailla vaadittava veronumerotunniste on yhdistetty monitoimikorttiin.

Monitoimikortin ja kassajärjestelmän yhteensovittaminen sujui Majaniemen mukaan sutjakasti, sillä CPU:lla on kokemusta RFID-tekniikan hyödyntämisestä.

-    Olemme kovin tyytyväisiä uudistukseen ja yhteistyöhön CPU:n kanssa, Ulla Luoma mainitsee.

Käytännössä yksi kassahenkilö hoitaa päivittäin sen, mihin ennen tarvittiin monen henkilön työpanos

Ulla Luoma, Keuruun kaupunki

 Tyytyväinen on myös systeemisuunnittelija Majaniemi, jonka intohimona on kehittää Keuruun monitoimikortista varsinainen superkortti.

-    Ihmiset ovat ottaneet uudistukset hyvin vastaan. Kertakirjautumista kohti mennään. Minä valvon kokonaisuutta tekniikan ja tietoturvan näkökulmasta.