Kiinnostuitko?

Yritystarina

CPU Oy:n syntyhistoria

Kaikki sai alkunsa vuoden 1990 pankkilakosta

Vuoden 1990 pankkilakko kesti viisi viikkoa. Pitkittynyt lakko vei kansalaiset laskun lähettäjien luukuille maksamaan laskujaan, jotka erääntyivät ja pitihän ne suomalaisen tavan mukaan maksaa ajoissa. Myös Joensuun kaupungin rahatoimiston palvelupisteessä kiemurtelivat pitkät jonot, kun mm. vesi-, sähkö-, puhelin- ja perhepäivähoitolaskut piti pankkilakosta huolimatta tunnollisesti hoitaa ajallaan. Ennen lakkoa oli pankeista hamstrattu käteistä ja nyt tätä käteisrahaa kulki kassapisteisiin, aiheuttaen runsaasti ylimääräistä työtä ja vaivaa kaikille osapuolille. Eikä se jonottaminenkaan laskun maksajista ollut mukavaa. Kunnallisen taloushallinnon kassakirjanpito oli niin Joensuussa kuin muuallakin kovilla, kun käteistä rahaa piti käsitellä suuria määriä sekä laskea, täsmäyttää ja tilittää käteiskassat kassakaappiin, kun pankkien ovet olivat kiinni. Tokaisipa sen aikainen kaupunginkamreeri Aulis Mattila puoliksi leikillään, että onpa kummalliset ajat, kun ei meinaa rahatoimiston asiakaskassajonojen takia työhuoneeseensa päästä.

Jonoja poistamaan

Rahatoimiston palvelupisteestä oli kuvia kaikissa paikallisissa lehdissä ja sanomalehti Karjalaisessa olleesta kuvasta syntyi nuorten yrittäjien mieleen idea siitä, että voisihan tuon maksamisen tehdä paremminkin. Asiallehan täytyi tehdä jotain ja niinpä pohdittiin mahdollisuuksia maksuliikenteen tehokkaaseen hoitamiseen. Idea lähti liikkeelle, asiasta keskusteltiin kaupungin rahatoimiston kanssa ja lopulta kilpailutuksen jälkeen kehitystyö käynnistyi. Asiakkaan päässä oivallettiin nopeasti, että tässähän on ajatusta, joka mahdollistaisi tosiaikaisen kassakirjanpidon.

Loppupuristus

Toukokuun jälkipuoliskolla seuraavana vuonna oli kaikki valmista yhteisessä kehityshankkeessa. Loppua kohti kiihtyvä työ, testaus ja viimeisetkin viilaukset oli saatu valmiiksi. Uuden ohjelman tekijät ja myös tilaajat olivat innoissaan. Joensuun kaupunki oli ottamassa käyttöön Suomen ensimmäisen kunnallisen reaaliaikaisen kassajärjestelmän. Asia oli tärkeä ja tärkeistä asioista piti julkisuuden päälle hyvin ymmärtävän kaupunginjohtaja Aaro Heikkilän johtamassa Joensuussa pitää lehdistötilaisuus, jota isännöi idean isä, kaupunginkamreeri Aulis Mattila.

Tuloja tehokkuudesta

Kutsut olivat lähteneet hyvissä ajoin ja ohjelma viilattu kuntoon huolella. Uuden, aikaansa edellä olleen tietoteknisen ohjelman käyttöönotto oli uutisen arvoinen asia. Helsingin Sanomatkin kertoi miten ”kaupunginjohtaja Aaro Heikkilä avasi maanantaina ensimmäisen tosiaikaisen hallinnollisesti keskitetyn ja samalla asiakaspalvelun kannalta hajautetun kassanhallintajärjestelmän” (HS 21.5.1991). Kansalaisia kiinnostava asia oli erityisesti se, että nyt pystyi välttämään paljon porua nostaneet pankkien palvelumaksut laskunmaksussa. Laskun pystyi myös maksamaan pankkikortilla, joka ei pankissa ollut mahdollista. Vaikka 90-luvun lama ei vielä pahimmillaan koetellutkaan, riemuitsi kaupungin taloushallinto säästöistä ja tuotoista, joita uusi järjestelmä tarjosi. Maksamisen työprosessien hallinta kassalta kirjanpitoon oli kertaheitolla muuttunut helpoksi. Myös rahoitussihteeri Eeva Komulainen pystyi tosiaikaisesti seuraamaan kassojen päivän käteissaldokertymää ja pyytämään pankeilta tarjoukset kertyneiden käteiskassavarojen yönylitalletuksista, jolloin korkoa saattoi saada yli 20%.

Saavutuksen tunne kantaa

CPU:n nuoret miehet tunsivat tietysti tekijän ylpeyttä ja sitä ikinä haalistumatonta tunnetta siitä, että oli päästy tekemään jotain uutta ja peruuttamatonta. Tänäkin päivänä CPU:n liiketoiminta, tuotteet ja palvelut kumpuavat siitä samasta innostuksesta, joka syntyi keväällä 1991. Kun on synnyttänyt jotain hyvin toimivaa ja joka päivä saa rakentaa siitä entistä parempaa, on helppo ymmärtää miksi nuoren yrityksen ja yrittäjyyden into ja ammattiosaaminen on yltänyt tähän päivään asti yhä vahvistuvana ammattiosaamisena ja kannattavana liiketoimintana.

Kassajärjestelmät

AhlmanEdu kehittää palvelujaan kassaan yhdistetyllä BI-työkalulla

Lue lisää